Kabel, dsl of glasvezel?

Als u internet vergelijken gaat, kunt u doorgaans kiezen tussen kabel, dsl of glasvezel. Waarom en wanneer kiest u voor een bepaalde techniek? Iedere techniek heeft zijn voor- en nadelen.

Internet, tv en bellen via de kabel

In Nederland bestaat er een grote kabelaanbieder: Ziggo. Deze partij biedt abonnementen door heel Nederland. Enkele kleinere partijen zijn Caiway en Zeelandnet/Delta. Deze techniek kent zowel voor- en nadelen.

Verplichte afname van tv

Van oudsher zijn kabelaanbieders tv-aanbieders. De televisie is dan ook een basisdienst die u verplicht dient af te nemen. Alleen internet afnemen is simpelweg niet mogelijk, omdat hetzelfde signaal wordt gebruikt voor internet en televisie. De kwaliteit van zowel internet als televisie is vaak goed. Daarnaast kunt u vaak genieten van extra diensten, zoals interactieve televisie, kunt u films huren of kunt u gebruikmaken van uitzending gemist.

Snelheid van het internet

De internetsnelheid is hoog, maar dat is wel afhankelijk van het pakket. Het instappakket begint vaak bij circa 25 tot 50 Mbit/s. Een standaardpakket (medium) bestaat uit 150 Mbit/s. Snellere pakketten kunnen soms snelheid leveren boven de 200 Mbit/s. Over het algemeen levert men de beloofde snelheid op ieder adres.

Beperkte aanbieders per regio

Slechts een kabelaanbieder levert per regio internet, bellen en televisie. U kunt gebruikmaken van de alles in een vergelijker om te kijken welke dat is in uw regio. Het nadeel is dat u niet kunt overstappen naar een andere kabelleverancier, indien u niet tevreden bent over de maatschappij. In dat geval zult u moeten kiezen tussen dsl of glasvezel.

glasvezel is razendsnel

Internet, tv en bellen via dsl

De dsl-techniek bestaat uit een koperen telefoonlijn, welke geschikt is voor snel internet en digitaal bellen. U heeft de keuze uit adsl en vdsl. Laatstgenoemde is de snelle variant. De snelheid kan verschillen per woonadres. Dat heeft er namelijk mee te maken hoever uw huis verwijderd is van de wijkcentrale. Ook hiervoor kunt u gebruikmaken van de alles in 1 vergelijker. Over het algemeen is deze variant goedkoper zijn dan de kabel, maar dat hoeft niet altijd.

Televisie

U kunt er ook voor kiezen om televisie bij uw abonnement in te nemen. Dat hoeft echter niet, want u kunt ook kiezen voor alleen internet. Tv kijken heeft geen invloed op internetsnelheid, omdat dit via een ander kanaal werkt.

Internet, tv en bellen via glasvezel

Glasvezel is nog een relatief nieuwe techniek, waarbij u kunt genieten van enorm snel internet. Helaas is het nog niet beschikbaar door heel Nederland en is het prijziger dan bovenstaande technieken. Om te kijken of deze techniek beschikbaar is in uw woonplaats, kunt u gebruikmaken van de alles in een vergelijker. Onder andere KPN biedt deze techniek aan.

Kabel, dsl of glasvezel?

Afhankelijk van uw wensen en voorkeuren kunt u kiezen uit kabel, dsl of glasvezel. Gebruik onze handige vergelijkingstool om de verschillende technieken met elkaar te vergelijken.

Plaats een reactie

1 × vijf =