Worden er steeds minder smartphones verkocht?

Uit de kwartaalcijfers van smartphonefabrikanten blijkt dat de mobiele markt blijft krimpen. Waar heeft die mee te maken? Zijn de nieuwste toestellen nog wel innovatief genoeg? Of kiest de Nederlandse consument liever voor een refurbished variant?

Ieder kwartaal worden er weer cijfers bekendgemaakt. Samsung heeft inmiddels de koppositie van Apple overgenomen. Het kwartaal daarvoor verkocht Apple daarentegen weer meer smartphones. Leuke cijfers natuurlijk, maar de cijfers zijn minder rooskleurig voor de merken zelf. De markt loopt namelijk terug en dat heeft er mee te maken dat steeds minder mensen behoefte hebben aan een nieuwe telefoon.

Waarom worden er minder smartphones verkocht?

Er worden minder smartphones verkocht. Dat blijkt duidelijk uit de kwartaalcijfers. Wat is de reden daarvoor? Er zit simpelweg niet meer zoveel verschil in de smartphones. Want wees eens eerlijk, is de iPhone 8 écht zoveel anders dan de iPhone 7? Is de Samsung Galaxy S9 echt zoveel anders als de S8? Als het oude toestel nog naar behoren werkt, is het vaak onnodig om een nieuwe smartphone te kopen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een refurbished toestel.

De Nederlandse overheid heeft BKR-registraties ingevoerd voor toestellen, op afbetaling, met een toestelwaarde van meer dan 250 euro. Om die reden kiezen steeds meer Nederlanders voor een los toestel + een sim only abonnement. Het is dan natuurlijk wel een enorme investering om een los toestel te kopen. Ook dat is een reden waarom de verkoop van smartphones terugloopt.

Verzadigde markten

Niet alleen in Nederland raakt de markt verzadigd. Ook in andere Europese landen, in de Verenigde Staten en tevens in China loopt de markt terug. Gebrek aan innovatie zou volgens onderzoeksbureau Canalys een van de redenen zijn. Vrijwel alle smartphones doen zo’n beetje hetzelfde. De fabrikanten zullen dus echt iets innovatiefs moeten verzinnen, willen zij de smartphonemarkt weer écht levendig maken. Dat is logisch ook, want waarom enkele honderden euro’s investeren in de nieuwste smartphone als u nog een goede heeft?

Plaats een reactie

zestien + twaalf =