Is een annuleringsverzekering echt nodig?

Als u op reis wilt gaan, kan het zo zijn dat er plotseling iets tussenkomt. Om te voorkomen dat u dan alles kwijt bent, is een annuleringsverzekering wel zo handig. U krijgt daarmee de reissom in het geheel of gedeeltelijk terug, maar hoe groot is de kans dat u uw reis überhaupt afzegt?

Wat dekt de annuleringsverzekering?

In meeste gevallen keert een annuleringsverzekering uit op moment van overlijden of ziekte van uw naaste familie, bij gedwongen thuisblijven (bijvoorbeeld in het geval van een ontbrekend visum of vereiste inentingen) of bij ontslag van een vaste aanstelling.

Een scheiding is echter niet altijd een gedekte reden: slechts vijftien procent van de verzekeraars keert in dit geval uit. Er moet echter wel sprake zijn van een officiële verbintenis in de vorm van een huwelijk of een samenlevingscontract.

Polisvoorwaarden per annuleringsverzekering

De verschillende verzekeraars hebben allemaal verschillende polisvoorwaarden. Zo dekt de ene alle kosten bij annulering, terwijl andere verzekeraars een gedeelte van het bedrag vergoeden. Ook zijn er nog verschillende wisselende dekkingen. Als u bijvoorbeeld alles los van elkaar heeft geboekt, wil dat niet zeggen dat u alle bedragen terugkrijgt. In sommige gevallen kiest de verzekeraar alleen voor een aantal vergoedingen. Bij een pakketreis krijgt u vaak wel het gehele bedrag terug. Een all-inclusive vakantie afzeggen kunt u dus in feite beter doen dan een door uzelf uitgestippelde rondreis door Azië.

Zelf samengestelde reizen

Er is een reden voor waarom zelf uitgestippelde reizen niet geheel vergoed worden. Als bijvoorbeeld het pension afbrandt, waar u normaal gesproken heen zou gaan, dan worden alleen deze kosten vergoed. De verzekeraar gaat er in dit geval namelijk vanuit dat er in de buurt nog wel iets beschikbaar is. Ook als dat niet zo is, zal de verzekeraar de overige kosten niet altijd dekken. Dat hangt af van de polisvoorwaarden per verzekeraar.

Is een annuleringsverzekering echt nodig

Garantiedekking bij reisverzekering

In sommige gevallen is een annuleringsverzekering niet nodig, omdat bepaalde reisverzekeringen ook annuleringen vergoeden. Zo kunt u vaak tegen meerprijs een garantie-annulering afsluiten. Dit heet wel de luxe ‘luxe annulering’, waarbij u de volledige reissom of een gedeelte daarvan terugkrijgt bij een vroegtijdig terugkeer naar huis.

Wel of geen annuleringsverzekering afsluiten?

Wel of geen annuleringsverzekering blijft, net als alle andere niet-verplichte verzekeringen, altijd een afweging. U zult het risico moeten afwegen: hoe groot is de kans dat ik de reis afzeg? En is deze verzekering de premie waard? Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u niet altijd uw geld terugkrijgt. Het is namelijk afhankelijk van de polisvoorwaarden en de reden waarom u uw reis afzegt. In sommige gevallen krijgt u niets terug: vaak als u uw reis 24 uur van tevoren afzegt krijgt u bijvoorbeeld niets terug.

In het geval van onvoorziene omstandigheden kan de verzekering natuurlijk erg handig zijn. Enkele gedekte omstandigheden zijn onder andere onvrijwillige werkloosheid, een nieuwe baan (na lange periode werkloosheid), een gebroken relatie of ernstige ziekte of overlijden van uzelf of uw naasten.

Kortlopende of doorlopende variant afsluiten

Bij een doorlopende reisverzekering kunt u ook kiezen voor een extra module. Uiteraard betaalt u daarvoor extra premie, maar dan heeft u uw annuleringsverzekering bij uw doorlopende reisverzekering in. Wilt u liever een losse verzekering? Dan kunt u kiezen voor een kortlopende annuleringsverzekering. De premie voor laatstgenoemde is vaak tussen de 4 en 5,5 procent van de reissom.

Plaats een reactie

10 + 2 =