Telefoonverzekering: wel of niet afsluiten?

De smartphones van tegenwoordig worden steeds slimmer, mooier én duurder. Echter worden sommige nieuwe smartphones ook juist kwetsbaarder. Denk maar eens aan de nieuwe iPhone X met een voorkant dat helemaal gevuld is met een scherm. Het klinkt daarom logisch om een telefoonverzekering af te sluiten, maar weegt dat op tegen de kosten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Laten we vooropstellen: een ongeluk zit een klein hoekje. U loopt ergens, u struikelt over een klein object met uw smartphone in uw handen en het toestel valt naar beneden. De schade laten repareren blijkt erg duur. U neemt vervolgens contact op met de telefoonverzekering en hoort van hen of u de schade zelf moet laten repareren of dit moet laten doen. Ook vertellen ze hoe hoog het eigen risicobedrag is. Een op de drie Nederlanders heeft daadwerkelijk een telefoonverzekering voor zijn of haar smartphone. Is dat dan zó verstandig of heeft men zich dit laten aansmeren in de telefoonzaak?

smartphone stuk

Houd rekening met dekking en eigen risico

Helaas is de dekking van een telefoonverzekering over het algemeen vrij mager. Zo wordt cosmetische schade met enige regelmaat niet gedekt. Als uw toestel nog steeds gewoon werkt, maar wel een enorme barst heeft, is het toestel nog functioneel en wordt er vaak niets vergoed. Ook bij verlies van uw smartphone hoeft u niet altijd te rekenen op uw telefoonverzekering. Op het moment dat het om diefstal gaat, kunt u pas aankloppen bij uw verzekering. Echter geldt er nog wel een eigen risico.

Tip: een nieuw smartphoneabonnement afsluiten? Zoek direct naar de goedkoopste telefoon via onze handige online vergelijkingstool!

Wat kost een telefoonverzekering?

De kosten van een telefoonverzekering verschillen per toestellen. Zo worden smartphones opgedeeld in bepaalde klassen. Heeft u recent een nieuwe iPhone X gekocht? Dan komt u terecht bij de hoogste klasse en betaalt u dus vanzelfsprekend ook een hoger bedrag dan wanneer u een oude iPhone 5s koopt. Houd er rekening mee dat u altijd een eigen risicobedrag betaalt bij diefstal of schade. Daarnaast heeft een uitgebreide verzekering nodig, als u zich ook wilt verzekeren tegen diefstal. De kosten zijn daarmee ook hoger dan de standaardverzekering.

Een telefoonverzekering kan vaak niet uit voor goedkopere modellen. U heeft immers te maken met eigen risico.

Uw smartphone zelf laten repareren

Als alternatief voor een telefoonverzekering kunt u er dus soms ook best voor kiezen om de reparatie zelf te regelen. Als u een basisverzekering afsluit, betaalt u al gauw 100 euro per jaar. Daarnaast heeft u te maken met het eigen risico, wat vaak rond de 45 á 50 euro ligt. Gaat uw scherm dus kapot? Dan heeft u in principe al een kostenplaatje te pakken van circa 150 euro. Via een goedkope, lokale smartphoneshop betaalt u dat bedrag niet. Soms kan het scherm al gerepareerd worden voor enkele tientjes. Wel kan het zo zijn dat zij geen origineel scherm plaatsen op uw toestel. Een telefoonverzekering afsluiten is daarom best tricky. Alleen tegen diefstal zou het handig kunnen zijn, maar dan moet u wel afvragen: hoe groot is de kans dat mijn telefoon gestolen wordt? Uiteraard dient u dan ook aangifte te doen.

telefoonverzekering wel of niet doen

Premie

In het bovenstaande voorbeeld gaan we er al vanuit dat u aanspraak gaat maken op uw verzekering. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. U betaalt dus dan wel een flink bedrag per jaar, terwijl u daar geen gebruik van hebt gemaakt. Als u bovendien nog meer dan één keer schade claimt bij uw verzekeraar, betaalt u steeds een hoger eigen risico.

Telefoonverzekering: wel of niet afsluiten?

De hamvraag is natuurlijk als volgt telefoonverzekering: wel of niet afsluiten? In principe is het overbodig. Als u de schade eventueel zelf direct kunt financieren, is het raadzaam om deze verzekering gewoonweg niet af te sluiten. Diefstal of valschade kan in sommige gevallen bovendien ook worden geclaimd middels andere verzekeringen, waaronder de inboedelverzekering of de reisverzekering. Dat maakt de telefoonverzekering al helemaal overbodig. Heeft u iets minder budget? Kies dan niet voor de originele onderdelen en ga naar een lokale smartphonewinkel die de schade kan repareren. Investeer natuurlijk niet in verzekeringen die u eigenlijk niet nodig heeft.

Plaats een reactie

1 × een =