Wel of geen rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Een rechtsbijstandverzekering kan in sommige gevallen ontzettend handig zijn. U kunt echter niet plotseling een verzekering afsluiten voor lopende zaken en daarom zijn veel mensen al te laat op het moment dat zij een dergelijke verzekering moeten afsluiten. Is het nodig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? En waar moet u dan precies op letten?

Veel mensen kiezen ervoor om geen rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De meeste mensen denken er ook pas aan op het moment dat het te laat is: u bent al verzeild geraakt in een conflict en juridische hulp zou op dat moment handig zijn. Helaas is het dan vaak al te laat, omdat u namelijk niet verzekerd bent voor lopende zaken. Daarnaast heeft u te maken met een wachttijd (franchise).

Kleinere advocatenkantoren vragen gemakkelijk 150 tot 300 euro per uur en daarmee kunnen de kosten hoog oplopen. Een rechtsbijstandverzekering kost daarentegen circa 150 tot 250 euro per jaar. Dat betekent dus risico’s afwegen, want hoe groot is de kans dat u juridische hulp nodig heeft?

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Hier is geen duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ op te antwoorden. Het hangt namelijk af van uw persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld een woning bezit, u een baan heeft of wanneer u veel op de weg bent is het risico hoger dat u verzeild raakt in een conflict. Als u gepensioneerd bent en veel thuis zit, is het risico daarentegen lager. Ook uw vermogenspositie kan een belangrijke rol spelen: bent u bijvoorbeeld wel in staat om eventuele juridische kosten te financieren, indien dat noodzakelijk is?

vrouwe justitia

Handige tips voor een rechtsbijstandverzekering

Wilt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bekijk dan in ieder geval de volgende tips.

1. Dekking

Als u overweegt een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, is het van groot belang om te kijken naar de dekking. U zult namelijk niet iedere soort dekking nodig zijn. Zo kunt u over het algemeen kiezen voor vier varianten: werk en inkomen, wonen, relatie en familie en consumentenzaken. Ook zijn er soms modules als fiscaal recht en vermogen. Als u bijvoorbeeld handelt in aandelen en obligaties, kan deze module handig zijn. Dat zal dus zeker niet voor iedereen gelden.

2. Dubbele dekking voorkomen

In sommige gevallen zult u ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Het kan zijn dat hier ook al een gedeelte rechtsbijstand bij inbegrepen zit. Het is daarom ook belangrijk om dit goed na te gaan. Check daarom de polisvoorwaarden om een dubbele dekking te voorkomen. Ook zit er soms al rechtsbijstand bij een autoverzekering inbegrepen. Ook dit kan weer per situatie en verzekeraar verschillen.

3. Drempelbedrag verzekering

De meeste verzekeraars werken met een drempelbedrag. Daardoor kunt u niet voor ieder klein conflict juridische hulp aanvragen. Meestal is deze drempel circa 200 euro. Heeft u dus een kledingstuk besteld voor 175 euro bij een malafide webshop? Dan komen de meeste verzekeraars niet voor u in actie. Dit staat ook wel bekend onder de term franchise of eigen risico. Voor het exacte bedrag kunt u kijken naar de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars.

4. Wachttijd verzekering

Vrijwel iedere verzekering werkt met een wachttijd. Met de wachttijd wordt bedoeld: een bepaalde periode na het afsluiten van de verzekering waar u nog niet verzekerd bent. Veel mensen sluiten immers nog snel een rechtsbijstandverzekering af voor een mogelijk conflict dat binnenkort te verwachten is.

Conclusie: wel of geen rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Zoals we eerder al beschreven in deze blog: dat is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het heeft enerzijds te maken met uw eigen vermogen voor een mogelijke zaak, terwijl het anderzijds ook te maken heeft met het risico. Het zijn persoonlijke voorkeuren die u voor uzelf moet afwegen. Wilt u eens kijken naar de (maandelijkse) kosten van een rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u hier rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.

Plaats een reactie

vijftien − dertien =